Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba nie są składniki na danie fit. Trudno, co zrobić? Przecież nie może się takie dobre jedzenie zmarnować.
Składniki
400g matjasów w solance
2 cebule
12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster)
4 kromki pszennej bułki bez skórki
2 łyżki śmietany 18%
2/3 kubka jogurtu greckiego
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku.
Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi. Cebulę posiekać i dobrze podsmażyć na 2 łyżkach masła. Następnie dodać do śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć do wysmarowanej masłem niewielkiej brytfanki. Posypać bułką wymieszaną z pozostałym masłem.
Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi. Cebulę posiekać i dobrze podsmażyć na 2 łyżkach masła. Następnie dodać do śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć do wysmarowanej masłem niewielkiej brytfanki. Posypać bułką wymieszaną z pozostałym masłem.
Piec 25 minut w 220 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz