poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Kurczak w cieście

Jak się macie w poniedziałek? U mnie pozytywny początek tygodnia. Owocne i szybkie (!!) załatwianie spraw w urzędach, bankach i innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem.


Składniki (5-6 osób)
10 udek z kurczaka (ok. 1 kg)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka)

ciasto
230g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody

ziemniaczki
800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
woreczek foliowy

słodki dodatek
2 jabłka
1/2 szklanki żurawiny

Sposób przygotowania
Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia i piec godzinę w 200 stopniach.

W tym czasie kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą, pieprzem i mąką. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać trzepaczką. Kurczaka maczać w cieście (będzie dość gęste) i smażyć z obu stron na głębokim oleju do zrumienienia ciasta. Można to robić partiami. Następnie układać kurczaka w brytfance. Brytfankę przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają w nim również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem.

W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka się nie przypalały) przez 10-15 minut na niewielkim ogniu.

1 komentarz: