Dziś poszłam na łatwiznę, a przynajmniej tak mi się wydawało. Szukając przepisów na kaczkę po pekińsku spotykałam się z różnymi jej wersjami. Zdecydowałam się jednak nie glazurować jej przez kilka godzin sosem sojowym tylko skorzystać z przepisu Goka Wana. Użyłam więc gotowej mieszanki przypraw 5 smaków i przygotowałam kaczkę w niecałe 2 godziny.
W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami.
Składniki
kaczka
1 świeża kaczka bez podrobów
1 cebula biała pokrojona w ósemki
1 łyżka przyprawy 5 smaków
4 wyciśnięte ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
5cm świeży imbir pokrojony w plasteki
sól do natarcia kaczki z wierzchu
sos
0,5kg śliwek
2 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki miodu
1 gwiazdka anyżu
1 mała suszona papryczka chilli
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1,5 łyżeczki brązowego cukru
naleśniki (10 małych)
150g mąki pszennej
120 ml gorącej wody
1 łyżka oleju sezamowego
dodatkowo
1 mała marchewka
1 mały ogórek sałatkowy
Sposób przygotowania
kaczka
Kaczkę smarujemy w środku przyprawą 5 smaków i czosnkiem, i nadziewamy cebulą, imbirem i anyżem. Z zewnątrz nakłuwamy skórę wykałaczką i smarujemy ją solą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i kładziemy kaczkę na kratce do pieczenia, a kratkę na głębokiej blasze. Do blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia.
Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy.
sos
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy).
naleśniki
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron.
Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy sosem śliwkowym, układamy na nich kaczkę, kawałek cebuli, marchewkę, ogórek i zwijamy. Podajemy ciepłe.
W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami.
Składniki
kaczka
1 świeża kaczka bez podrobów
1 cebula biała pokrojona w ósemki
1 łyżka przyprawy 5 smaków
4 wyciśnięte ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
5cm świeży imbir pokrojony w plasteki
sól do natarcia kaczki z wierzchu
sos
0,5kg śliwek
2 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki miodu
1 gwiazdka anyżu
1 mała suszona papryczka chilli
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1,5 łyżeczki brązowego cukru
naleśniki (10 małych)
150g mąki pszennej
120 ml gorącej wody
1 łyżka oleju sezamowego
dodatkowo
1 mała marchewka
1 mały ogórek sałatkowy
Sposób przygotowania
kaczka
Kaczkę smarujemy w środku przyprawą 5 smaków i czosnkiem, i nadziewamy cebulą, imbirem i anyżem. Z zewnątrz nakłuwamy skórę wykałaczką i smarujemy ją solą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i kładziemy kaczkę na kratce do pieczenia, a kratkę na głębokiej blasze. Do blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia.
Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy.
sos
Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy).
naleśniki
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron.
Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy sosem śliwkowym, układamy na nich kaczkę, kawałek cebuli, marchewkę, ogórek i zwijamy. Podajemy ciepłe.
Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńpodziwiam zwłaszcza za te naleśniki:)
OdpowiedzUsuńTroszkę było z nimi zachodu, ale jaka satysfakcja ;)
Usuń