poniedziałek, 2 marca 2015

Zupa ostro-kwaśna


Marzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko, które ścina się w trakcie dolewania, kiedy zupa się gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam do spróbowania.



Składniki
800ml bulionu drobiowego (ja ugotowałam bulion na włoszczyźnie, 2 ćwiartkach kuraczaka i kościach z kaczki)
2 łyżki oleju
1 biała cebula pokrojona w drobną kosteczkę

2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek

100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski
1 jajko

Sposób przygotowania
Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć 3 minutę cebulę aż zmięknie. Dodać bulion, pieczarki i kurczaka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej mieszankę ze słoiczka i mieszać aż zupa delikatnie się zagęści.
Na koniec wymieszać jajko w miseczce widelcem, aż żółto dokładnie połączy się z białkiem. Cienką strużką wlewać jajko do gotującej się zupy, żeby powstały kluseczki. 
Podawać od razu.


2 komentarze: