piątek, 6 marca 2015

Banany w cieście


Dziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend.



Składniki
4 banany
1/2 cytryny

ciasto
80g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
120ml wody

olej
4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania
Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan obrać i pokroić na 2 lub 3 części. Cukier wysypać na talerzyk, na którym będziemy obtaczać banany. Olej rozgrzać w małym rondlu, tyle, żeby przykrywał wrzuconego banana. Rozgrzać. Banany maczać w cieście, smażyć w oleju do zrumienienia i obtaczać w cukrze.


5 komentarzy:

  1. Lubię i ten wpis przypomniał mi, że dawno ich już nie robiłam;)
    Świetne zdjęcia, takie pozytywne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie muszą smakować,chętnie je zrobię,jak tylko czasu trochę znajdę:)a zdjęcia bardzo pozytywnie nastrajają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na urodzinową niespodziankę! Bananów w cieśnie nie robiłam- póki co jestem na etapie jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozytywne, bo coraz żółciej i słoneczniej :) Jabłka też muszą być super!

    OdpowiedzUsuń