poniedziałek, 9 lutego 2015

zupa cebulowa


Cebula - równie powszechna co niedoceniana. Kiedy jest surowa ma ostry smak, choć są i tacy, którzy jedzą ją jak jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze wysmażona oddaje to co ma w sobie najlepszego - słodycz i głęboki smak. Wystarczy mieć do niej trochę cierpliwości.

Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne, ale jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom.

Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami.


Składniki
1kg pokrojonej w piórka cebuli
1,5l bulionu wołowego
1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
1 suszony liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki oleju

do podania
bagietka wiejska
starty żółty ser gruyere lub ementaler

Sposób przygotowania
W 4 litrowym garnku rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy 15 minut. Następnie wsypujemy cukier i smażymy kolejne 15-20 minut. Dosypujemy mąkę. Całość smażymy 5 minut. Jeśli mąką nie chce się połączyć z cebulą dodajemy jeszcze trochę masła. Dolewamy wino. Smażymy 5 minut, aż się trochę zredukuje i wlewamy bulion. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zupę możemy dodatkowo wzbogacić przelewając ją do miseczek żaroodpornych, wkładając na wierzch zrumienione grzanki z wiejskiej bagietki, posypując startym serem i zapiekając 20 minut pod grillem. Możemy też po prostu przygotować posypane serem grzanki i podać je jako dodatek do zupy.



2 komentarze: