środa, 5 sierpnia 2015

Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle

Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o produkty gotowe, które można kupić w sklepach. Posiadając kilka podstawowych składników, możecie samodzielnie przygotować chińskie noodle w 15-20 minut. Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej.


Co oprócz sosu?

Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu.
  1. Noodle, czyli makaron - ostatnio w wielu dyskontach od czasu do czasu pojawiają się makarony soba, chow-mein itp... Kupcie 2-3 paczki swoich ulubionych i niech czekają aż najdzie Was głód. Tego typu makarony gotuje się zazwyczaj 3 do 5 minut we wrzątku i można dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy.
  2. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania.
  3. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne.

Sosy

Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób.

Sos podstawowy
4 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Sos słodko-ostry
4 łyżki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek

Sos pomidorowy Goka
3 łyżki wody
4 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego

Na zdjęciu makaron udon z wołowiną, warzywami i sosem pomidorowym Goka
Sposób przygotowania noodli
  1. Przygotować sos.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
  3. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru.
  4. Nastawić wodę na gotowanie makronu.
  5. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni.
  6. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Na patelnię wrzucić warzywa. Dolać odrobinę wody i zeskrobać przypalone resztki mięsa i mąki z patelni. Odparować wodę i podsmażyć warzywa 3 minuty.
  8. Dodać ponownie mięso. Wlać przygotowany wcześniej sos. Zamieszać.
  9. Odcedzić makaron i dorzucić na patelnię. Podgrzewać 1-2 minuty, aż sos ładnie oblepi makaron i wszystko się wymiesza.
  10. Można przybrać dymką, chilli lub sezamem - wg uznania.


1 komentarz: