środa, 4 lutego 2015

Kisz lotaryński - tartaletki


Kisz lotaryński to zwykła, niezwykła tarta. W dodatku dość uboga, jeśli chodzi o dodatki, bo w klasycznym przepisie nie ma ani cebuli, ani sera. Żeby nie było nudno, bo tarty publikowałam już wiele razy (np. z kiełbasąz pomidorkamiz cukinią) postanowiłam zmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina.


Składniki
ciasto
2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka)
150g masła
1/3 szklanki zimnej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

masa śmietanowo-jajeczna
1 szklanka creme fraiche (przepis tutaj) lub innej gęstej śmietany min. 18%
2 jajka
1/4 łyżeczki soli (boczek będzie słony)
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

dodatkowo
250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

sałata
garść liści sałaty/rukoli/szpinaku
opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania
ciasto
Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować dalej do powstania zwartego ciasta. Wyrobić minutę rękami, jeśli się klei podsypać mąką. Zawinąć w folię wstawić do lodówki na godzinę do doby.

tartaletki
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach.

Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku.
Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce.

Do podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku na tartaletkę.

Piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Masa urośnie i się zarumieni. Po ostudzeniu trochę opadnie.
Podawać z sałatą skropioną dressingiem z oliwy, cytryny i ziół.


2 komentarze:

  1. Własnie goście zamierzają wpaść a wiem, że wymagają ode mnie pyszności :)
    Dobrze, że tu trafiłam :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się cieszę, że tu trafiłaś ;) Pozdrawiam!

      Usuń