środa, 28 stycznia 2015

Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym


Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio z wybitną kuchnią przoduje w tym towarzystwie.


Od lutego kolejny kraj. Na FB dawałam już podpowiedź co to będzie. A chodziło o... werble proszę... Francję!! Tak, moją najukochańszą kuchnię świata. Już nie mogę się doczekać. Myślę, że będzie to ogromna przyjemność dla Waszych podniebień. Ja już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił. 


Składniki
ryż jaśminowy
250g ryżu basmati
2 torebki herbaty jaśminowej
0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku)
sól

curry Nigelli
700g pomidorków cherry
200g zielonego groszku
2 średnie białe cebule
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne
1/2 łyżeczki musztardy z gorczycą
olej 
sól

Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w grubą kostkę, pomidorki na połówki, a czosnek posiekać. 
W rondlu, w którym przygotujemy potrawę, podsmażyć posolą cebulę na oleju ok 7-10 minut, aż dobrze zmięknie. Dodać czosnek. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przyprawy, przesmażyć minutę. Na koniec dodać pomidory i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

Na 12 minut przed końcem duszenia. Wsypać do garnka ryż i pół łyżeczki soli. Dodać herbatę i zalać wrzącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu 10 minut pod przykryciem (nie podnosić pokrywki przed upływem tego czasu). Po 10 minutach woda powinna zostać wchłonięta przez ryż, który jest już gotowy.

W osobnym rondlu ugotować groszek i dodać do reszty warzyw, kiedy będą już gotowe. Nie gotujemy ryżu z pomidorami, jeśli chcemy, żeby zachował żywy zielony kolor. Jeśli jest nam wszystko jedno możemy go wrzucić w trakcie gotowania do rondelka z pomidorami.

Podajemy ugotowane curry z ryżem.


6 komentarzy:

  1. musiało smakowac obłędnie - zapisane do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie apetycznie prezentujące się danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za kolory! To musi być fantastyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegetariańskie curry - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, dzięki za komentarze. Danie jest dość proste, więc może nie aż tak obłędne ;) Gorczyca i cayenne dodają mu pikanterii.

    OdpowiedzUsuń