środa, 14 stycznia 2015

Butter chicken


Butter chicken, czyli kurczak w maśle. W smaku jest to danie dość podobne do chicken tikka masala, ale robi się je szybciej i w jednym garnku. Polecam osobom, które nie lubią marynować przez noc, a potem jeszcze obrabiać na 2 sposoby. 

Ja tymczasem przyłączam się do grona osób, które dopadło przeziębienie. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz jedyne na co mam siłę to owinąć się w kołdrę i spać, spać, spać. 



Składniki
4 duże piersi z kurczaka

marynata
180g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
3 zmielone nasiona zielonego kardamonu
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego

100g masła
2 posiekane białe cebule
szczypta soli
1 szklanka wody
1 suszone listki laurowe
200ml śmietany 18%

Sposób przygotowania
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty.

Rozpuścić w garnku masło i wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć mieszając ok. 3 minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. 

Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje.

Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami.


4 komentarze:

  1. O proszę,znów coś pysznego:)a ja właśnie poczyniłam swoją domową garam masalę:)Zdrówka życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, dzięki. Zdrówko się przyda :)

      Usuń
  2. Osobiście dodałbym jeszcze troszeczkę cynamonu, ale i tak na pewno danie wyszło całkiem niezłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem, całkiem... ;) Spróbuję z cynamonem kolejnym razem. Dzięki za sugestię.

      Usuń