piątek, 30 stycznia 2015

Paprykowo-limonkowe curry z kurczakiem


Znów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos rybny. Można go również zastąpić filetami z sardeli, czyli anchois. Przepis, który podaję bazował na przepisie Jamiego Olivera na krewetki w czerwonym curry, ale zmieniłam kilka składników (tak, to ja dodałam suszone pomidory - zupełne szaleństwo). Podejrzewam, że charakter sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;)



Składniki
curry
sok z 1 limonki
skórka z połowy limonki
3 ząbki czosnku
2cm świeżego imbiru
2 grillowane papryki ze słoika
1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek
3 suszone pomidory
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
kilka gałązek świeżej kolendry

dodatkowo
1kg filetów z ud kurczaka
2 białe cebule pokrojone w sporą kostkę
200g mrożonego groszku
2 marchewki
200ml śmietany 18%

Sposób przygotowania
Składniki na curry miksujemy dokładnie w malakserze.
W dużym garnku podsmażamy 5 minut cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, żeby się zarumienił. Dodajemy przygotowaną pastę i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy 2 kubkami gorącej wody i gotujemy 10 minut. Następnie dosypujemy marchewkę i gotujemy kolejne 10 minut. Wrzucamy groszek. Gotujemy 3-5 minut. Dolewamy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz