środa, 7 stycznia 2015

Kuchenne ABC - raita


Raita to dodatek, który pozwala złagodzić smak bardzo ostrych indyjskich potraw. Podaję przepis podstawowy, banalnie prosty. Jak doprawić jogurt, żeby zyskał indyjski charakter? Cały sekret tkwi w kminie rzymskim.

Składniki
szklanka jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
pół ogórka startego na tarce lub dwa plasterki pokrojonego w kostkę ananasa lub pół kubka ugotowanego zielonego groszku

Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki odstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.

Jak widzicie nie jest to żadna filozofia. Trochę to przypomina tzatziki, stąd pewnie najchętniej dodaję ogórek, ale lubię też wersję z ananasem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz