poniedziałek, 12 stycznia 2015

Palak paneer, czyli szpinak z serem paneer


Przyznaję, ugotowany szpinak to nie jest najwdzięczniejszy temat do fotografii. Do jedzenia jednak nadaje się o wiele lepiej :) Dziś bardzo łagodne danie. Zasmakuje fanom szpinaku ze śmietaną. Dodajemy do niego ser paneer (przepis tutaj) i delikatną indyjską nutę w postaci kminu i ziaren kozieradki. Bardzo lubię to połączenie, choć jest to najmniej pikantne z dań, które prezentowałam. Mam to szczęście, że nikt nie zmuszał mnie do jedzenia szpinaku, kiedy byłam mała, więc bardzo go teraz lubię. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie serów jest świetny w wielu daniach. Mam nadzieję, ze też go lubicie.


Składniki
masło klarowane do smażenia
1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne
1 czubata łyżeczka zmielone kminu
250g (około) pokrojonego w 2cm kostkę sera paneer
250g pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2/3 szklanki śmietany 18%
chojna szczypta soli

Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ziarna kozieradki i smażyć 2 minuty, aż lekko się zarumienią. Dodać cebulę i smażyć 5 minut aż zbrązowiej i zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chilli i kmin. Przesmażyć 2 minuty. Dodać ser paneer, podsmażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory i poddusić aż rozpadną się jakieś 5 minut. Dodać szpinak. Dusić 5-7 minut aż odparuje nadmiar wody. Dosolić do smaku. Dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Można dodać cukru, soli, pieprzu, kminu - wg uznania.

To danie zakłada, że szpinakowy sos jest rozdrobniony. Jeśli więc kupiliście szpinak świeży polecam podsmażyć go z przyprawami bez pomidorów, cebuli i panner, a całość zmiksować. Potem podsmażyć cebulę, paneer, pomidory i dodać zmiksowaną masę. Można też zignorować miksowanie i robić tak jak Wam wygodnie :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz