piątek, 16 stycznia 2015

Kuchenne ABC - pasta curry i mieszanka curry


Przygotowałam dziś dla Was przepis na pastę curry i suche mieszanki curry. Nazwa curry pochodzi ponoć od tamilskiego kari, co oznacza sos. Paradoksalnie niezbyt często w mieszance przypraw znajdują się liście rośliny curry. Osoby, które nie interesują się za bardzo kuchnią często są tym faktem zdumione. Mamy bowiem i roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno z drugim ma niewiele wspólnego :) 

Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz nie wypędzi wirusów to na pewno zrobi to pikantna kuchnia indyjska.


Czerwona pasta curry


Składniki
4 świeże czerwone papryczki chilli (80g)
35g świeżego obranego imbiru
4 obrane ząbki czosnku (20g)
1/2 białej cebuli (60g)
1 łyżeczka zmielonego kuminu
sok z 1/2 limonki
4 łyżki wody

Sposób przygotowania
Papryczki przekroić na pół i pozbyć się pestek. Pokroić każdą połówkę jeszcze na 3 części. Zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. 
Po tym czasie w małym malakserze umieścić pozostałe składniki i odsączone papryczki. Siekać tak długo aż powstanie gładka pasta. Jakieś 2 minuty. 
Przechowywać w wyparzonym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.

Zielone curry można uzyskać zastępując czerwone papryczki zielonymi i dodając pół pęczka świeżej kolendry. Żółte curry uzyskamy dodając żółte papryczki zamiast czerwonych i łyżkę pasty krewetkowej lub 1 filecik sardeli.

Sposób przygotowania mieszanek
Wszystkie przyprawy oprócz kurkumy (mieszanka podstawowa) lub imbiru i cynamonu (curry ajurwedyjskie) prażyć na małej patelni lub w rondelku bez żadnego oleju przez 1 minutę aż zaczną wydzielać aromatyczny zapach. Ostudzić i razem z kurkumą/imbirem i cynamonem zmielić w młynku do kawy. Gotowe! :D

4 komentarze:

  1. Niesamowite zdjęcia! Zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ewelina, ciągle walczę i o zdjęcia i o zdrowie ;)

      Usuń
  2. Coś dla mnie-lubię domowe pasty i mieszanki przypraw:)

    OdpowiedzUsuń