czwartek, 20 listopada 2014

Kakaowe muffinki z jabłkiem i gruszką


Co by tu można napisać o tych muffinkach. Miało wyjść ich 12, a wyszło 21. Są lekko wilgotne od owoców i czasem się rozpadają. Zastanawiałam się czy umieszczać je na blogu, bo nie powaliły mnie na kolana. Z drugiej strony tak się zastanawiając nad tym, czy są dobre czy mniej dobre, zdążyłam zdegustować 4 sztuki. No i ciągle nie wiem co o nich myśleć. Może muszę zjeść jeszcze z dwie wieczorem?

Składniki:
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 imbiru w proszku
3 łyżki kakao
160g cukru

2 jajka
80ml oleju roślinnego
300ml śmietany 18%

3 średnie owoce pokrojone w kostkę (jabłka, gruszki)

Sposób przygotowania (jak to z muffinami banalnie prosty)
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Wymieszać składniki suche. Dokładnie wymieszać składniki mokre. Dolać mokre do suchych i wymieszać do połączenia (robiłam to łyżką, a nie żadnym mikserem, robotem). Dodać owoce, ponownie wymieszać.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć masę (jest dość gęsta). Tak, żeby nie wystawała z papilotki. Piec 30 minut do suchego patyczka.


5 komentarzy:

  1. Doskonały, jesienny przysmak do kawy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też pomyślałam, że do kawy są ok, bo nie są baaaardzo słodkie.

      Usuń
  2. Mmm, wyglądają pysznie :) Bardzo lubię połączenie ciasta czekoladowego/kakaowego z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, te muffinki wyglądają wspaniale! :)
    Zdjęcia boskie! *.*

    OdpowiedzUsuń