wtorek, 18 listopada 2014

Sernik wiedeński


Przepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że Dorota wydaje książki, rozwija się i odnosi sukcesy. Bardzo lubię widzieć ludzi, którzy swoją pasję przekuwają w sposób na życie. Imponują mi i jednocześnie cieszy mnie, że im się udało. 

Mam wrażenie, że blogosfera kulinarna to w ogóle wyjątkowe środowisko ciepłych, fajnych ludzi, którzy chętnie współpracują, dzielą się doświadczeniem z innymi i tworzą świetny świat pełen przeróżnych smaków. Każdy daje coś od siebie. Zdradza rodzinne przepisy, tricki, dzieli się cząstką swojego świata. Są tu i młodzi i trochę starsi, obżartuchy i osoby wiecznie na diecie, tacy którzy liczą kalorie, ilość tłuszczy, białek i węglowodanów, a także tacy, którzy do czego mogą dodadzą kostkę masła i kubek śmietany (to ja ;)). Znajdziecie wegetarian, wegan, czy bezglutenowców, od których niejeden mięsożerca chętnie się uczy. Korzystamy ze swoich doświadczeń i inspirujemy się nawzajem. Najzwyczajniej w świecie, fajnie tu być :)


Składniki:
1kg mielonego twarogu
5 jaj
100g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka białego cukru
1 łyżka ekstraktu śmietankowego
50g rodzynek

polewa
100g czekolady mlecznej
50g masła

Sposób przygotowania:
Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej.
Ucieramy masło z cukrem. Dalej mieszając dodajemy jajka, następnie twaróg, mąki, ekstrakt waniliowy i na końcu rodzynki.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać masę. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec 90 minut w 150 stopniach (po włożeniu sernika od razu zmniejszamy temperaturę. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym lekko piekarniku. Następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Schłodzony sernik polać masą z czekolady i masła, przygotowanej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (szybsza i łatwiejsza wersja :)).


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Całkiem smaczny też. Trochę opadł, ale i tak jestem zadowolona :)

      Usuń
  2. A ja mam dziś wielką ochotę na sernik! Chociaż się napatrzę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci wspaniały :)
    Zgadzam się - kulinarna blogosfera to świetne miejsce, też mi się ogromnie tu podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity sernik!
    Wygląda po porstu idealnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. napewno wypróbuję bo wygląda pysznie :) sama zbieram przepisy na blogu

    OdpowiedzUsuń