piątek, 5 października 2012

Krem z groszku z parmezanem


Bazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę. Wyraźnym akcentem mają być również pokrojone suszone pomidory. Dla mięsożerców przewidziany jest dodatek w postaci podsmażonej szynki lub boczku.

Składniki:
1 por
1 ząbek czosnku
450g zielonego groszku (mrożonego)
1,2l wywaru warzywnego lub mięsnego
sok z połowy limonki
3 czubate łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
kilka gram masła do podsmażenia pora z czosnkiem

2 plasterki szynki lub boczku
1 suszony pomidor w oliwie

Sposób przygotowania:
Pora przekroić na pół i pokroić w paski grubości 1cm. Czosnek posiekać. W garnku (2,5/3 litry) roztopić masło i poddusić pora z czosnkiem pod przykrywką.

Dolać wywar i wsypać groszek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut do miękkości pod przykrywką.

Zdjąć z ognia. Zmiksować dokładnie blenderem ręcznym.Doprawić solą i pieprzem. Wlać sok z limonki, wsypać parmezan. Postawić ponownie na ogniu. Gotować kolejne 10 minut bez przykrywki.

W tym czasie podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę na odrobinie oliwy z oliwek i pokroić pomidora w cienkie paseczki.

Zupę podawać z kilkoma plasterkami szynki i suszonego pomidora.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz