niedziela, 15 kwietnia 2012

Zupa krem ze szparagów


Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie używałam w kuchni szparagów. Podchodziłam do nich nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego się po nich spodziewać. Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy.

Składniki:
500g białych szparagów
1 duży por
0,7l wody
100g śmietany 18%
1 kostka rosołowa drobiowa
1 czubata łyżka mąki
2 łyżki masła
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Wlać wodę do rondelka i wstawić na gaz.
W czasie, kiedy woda się gotuje obrać szparagi, odciąć zdrewniałe końce i pokroić na kawałki długości 2-3cm.
Kiedy woda zagotuje się, dodać kostkę rosołową i wrzucić szparagi.
Kiedy szparagi się gotują pokroić w plastry pora. Kilka cienkich krążków odłożyć do późniejszej dekoracji, resztę pora podsmażyć na maśle na patelni. Kiedy będzie miękki dosypać mąkę i przygotować zasmażkę. Gdy będzie gotowa, dolać do niej 3 małe chochle bulionu z gotujących się szparagów, wymieszać i zdjąć z ognia.
Z rondla ze szparagami wyłowić ugotowane końcówki rośliny. Do reszty wrzucić pora z zasmażką, zdjąć garnek z ognia i zmiksować blenderem ręcznym. Ponownie wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania.
Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 2 minuty.

Gotową zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i obowiązkowo z kilkoma cienkim plasterkami posiekanego świeżego pora.


7 komentarzy:

  1. wyśmienite, udało się ugotować,bez żadnych problemów:) przepyszne , dziękujemy za przepis
    dziewczyny z Wrocławia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sprawdza się w praktyce również u innych :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis. Bardzo proste wykonanie i efekt znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  3. zajebisty przepis na gastro faze

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj bede gotowac, dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana... Super sprawa. Przepis sie sprawdzil, kobiety za mna szaleja ;)

    OdpowiedzUsuń