Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc na pluchę za oknem. Tym razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową.
Składniki:
500g pieczarek
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
1 kostka bulionowa warzywna
2 litry wody
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej
3 łyżki masła
2 kieliszki białego wina
Dodatki:
Kolorowy krótki makaron rurki
lub
bagietka + ser gouda
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.
Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.
Pieczarki pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła. W międzyczasie pieczarki posolić i popieprzyć. Pod koniec smażenia (nie muszą być rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka.
Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.
Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia.
Usmażone pieczarki wrzucić do miseczek, w których podamy zupę. Zalać ugotowaną zupą i posypać natką.
Dodatki:
Makaron - ugotować równolegle z gotującą się zupą.
Mini zapiekanki - pokroić bagietkę na drobne krążki, zetrzeć ser, posypać serem bagietki, zapiec całość w piekarniku lub pod grillem w mikrofali. W tym ostatnim przypadku warto najpierw opiec same bagietki, a gdy są już twarde dodać ser.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz