sobota, 14 kwietnia 2012

Pancakes z malinami i brzoskwiniami, czyli sobotnie śniadanie mistrzów


To śniadanie planowałam już przed świętami, ale weekend wielkanocny nie sprzyjał takim smakołykom. Pancakes na sposób polski z twarożkiem, malinami, brzoskwiniami, syropem brzoskwiniowo-malinowym i bitą śmietaną. Jako dodatek - golden syrup z poprzedniego postu. Naleśniki smakują jak gofry, a porcja widoczna na zdjęciu jest bardzo sycąca. Polecam na dobry początek weekendu.


Składniki (porcja dla 4 osób):
pancakes
3 nie do końca pełne szklanki mąki
3 jajka
2 pełne szklanki mleka
120g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
źródło przepisu: blog kwestia smaku.
twarożek
300g sera białego półtłustego
200g śmietana 18%
2 łyżki drobnego białego cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
śmietana
400g śmietany kremówki 30%
szczypta cukru
pół łyżeczki cukru waniliowego
owoce
300g brzoskwiń z puszki (masa bez zalewy)
150g malin
syrop
szklanka syropu z puszki z brzoskwiniami
150g malin
szklanka cukru drobnego białego


Sposób przygotowania:
twarożek
Przełożyć wszystkie składniki do miseczki i ugnieść/wymieszać widelcem. Sprawdzić słodkość twarożku, w razie konieczności dosłodzić. Twarożek nie powinien być za suchy.
owoce
Połówki brzoskwiń przekroić na pół i pokroić w plasterki o ok 4mm szerokości.
Jeśli maliny są zamrożone - rozmrozić.
śmietana
Śmietanę przelać do miseczki. Ubijać mikserem. Po 30s. dodać cukier i ubijać aż śmietana będzie sztywna. 
syrop
Do rondelka wlać sok z brzoskwiń, dodać maliny, wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i widelcem zgnieść maliny. Gotować do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Zdjąć z palnika, postawić na parapecie, koło otwartego okna, by wystygł. Gdy syrop się ostudzi zgęstnieje.
pancakes
Wymieszać mikserem w misce wszystkie składniki. W moim przypadku konsystencja była gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe. Najlepiej spróbować usmażyć pierwszy naleśnik i sprawdzić na sobie czy jest smaczny, nie za bardzo gumiasty :)

Kiedy naleśniki są gotowe, tworzyć "torty" w następujący sposób. Położyć na talerzu pierwszy naleśnik. Posmarować cienko twarożkiem i położyć na niego brzoskwinie. Położyć drugi naleśnik. Posmarować cienko twarożkiem, a ten polać syropem z kawałkami malin. Położyć ostatni naleśnik. Udekorować cukrem pudrem, owocami, syropem. Obok położyć 2 kleksy śmietany.


3 komentarze:

  1. Piękne, niezwykle smakowite! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada swietnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować. Uwielbiam gofry, ale nasz wspólny znajomy uważa, że gofrownica to tylko kolejne niepotrzebne urządzenie :)

    OdpowiedzUsuń