piątek, 8 maja 2015

Domowej roboty lody śmietankowe z cytryną i miętą


Dziś mam dla Was bombę kaloryczną, ale jak wiemy "wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie". Jeśli nie wiecie co zrobić z resztkami owoców, ziół, albo tłustej śmietany, możecie przygotować domowe lody, które potem świetnie sprawdzą się jako dodatek do szarlotki, gofrów czy naleśników. Bazują na śmietanie i mleku, nie dodajemy do nich jajek, nie musimy też mieć specjalnej maszyny do lodów. Wystarczy ubić śmietanę ze słodzonym mlekiem skondensowanym i dodać zmiksowany dodatek ziołowo-owocowy. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo.



Składniki
300g śmietany 36%
puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
skórka starta z 2 sparzonych cytryn
sok z 4-5 cytryn
kilka gałązek mięty
kilka listków mięty

Sposób przygotowania
Śmietanę i mleko ubijamy do gęstości mikserem. Sok z cytryny i 4 gałązki mięty miksujemy razem. Dolewamy sok z miętą do ubitego mleka i śmietany. Dodajemy również skórkę z cytryny i kilka całych listków mięty. Wszystko razem ubijamy jeszcze przez 5 sekund.

Tak powstałą masą wypełniamy foremki na lodu lub słoiczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody będą gotowe za kilka godzin.


1 komentarz: