wtorek, 12 maja 2015

Schab barbecue z sałatką z arbuza


Co by tu zrobić z tak popularnym u nas schabem, żeby było lekko, świeżo i po skandynawsku? Zaopatrzyłam się ostatnio w książkę Camilli Lackberg i Christiana Hellberga "Smaki z Fjallbacki". Tam też znalazłam świetny przepis na połączenie, które może się wydawać nietypowe, a okazuje się być naprawdę smaczne. Podoba mi się szybkie tempo przygotowania takiego posiłku (no chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek z arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników. 



Składniki
2 plastry schabu
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu barbecue
1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło)

ćwiartka arbuza
8 ogórków gruntowych
garść świeżej posiekanej mięty
starta skórka z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oliwy 
pieprz

3 łyżki śmietany 18%
100g serka koziego twarogowego
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem z limonki i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masła. Kroimy schab w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Solimy, pieprzymy i smażymy do zrumienienia. Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy sos barbecue i smażymy aż pokryje dokładnie mięsa. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy mięsu chwilę odpocząć.

Przygotowujemy sos, miksując śmietanę, ser kozi i oliwę.

Podajemy układając schab i sałatkę na sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz