czwartek, 21 maja 2015

Przekąski z chlebkiem knackebrod i aktualności


Częstotliwość publikacji troszkę spadła, ale mam nadzieję, że to chwilowe :) Zajadając się kanapeczkami na szwedzkim chlebie knackebrod, chciałabym Wam napisać o nowym projekcie, w którym mam przyjemnością uczestniczyć. Z dniem 18 maja w internecie zadebiutował nowy portal codzisw.menu. Skierowany jest do osób, które nie mają ochoty ślęczeć nad książkami kucharskim czy śledzić dziesiątek stron w internecie, natomiast szukają prostych przepisów na obiad czy lunch. Na Fanpage'u FB dzień wcześniej publikowana jest lista składników do kupienia, a następnego dnia na stronie pojawia się przepis w towarzystwie (jakżeby mogło być inaczej) apetycznych zdjęć. Razem z niewielką grupą kreatywnych blogerów tworzymy treści i przepisy dla tego portalu. Jest prosto, sezonowo i szybko. Jutro znajdziecie tam przepis ode mnie :)


Poza gotowaniem i pieczenie tekturowych chlebków, kiepsko zareklamowanych w 4 edycji programu Top Chef, biegałam troszkę po mieście, żeby załatwić formalności związane z otwieraniem własnej działalności gospodarczej. Zazwyczaj przy tego typu okazji słychać masę jęków i narzekań na liczbę formalności i biurokratyczną machinę, która za nimi stoi. Tym bardziej, chciałam Wam napisać, że nie taki diabeł straszny jak go malują, a wizyty w warszawskich Urzędach odbywały się szybko, sprawnie i w miłej atmosferze. Nie było kolejek, urzędniczki były pomocne i mam nadzieję, że takie wrażenie będzie się dalej utrzymywać.

Trust me, i'm psychologist!
Czemu o tym piszę? Przede wszystkim dlatego, że mamy tendencję do wyrażenia swoich opinii wtedy, kiedy coś jest nie tak i kiedy chcemy coś skrytykować, czy zwrócić uwagę na jakiś problem. Stwarza to fałszywy obraz rzeczywistości, w którym wszystko jest źle, nic nie działa tak jak powinno i otacza nas masa niekompetentnych, niemiłych ludzi. W psychologii istnieje pojęcie efektu negatywności, które opisuje sposób w jaki postrzegamy porażki/przegrane i sukcesy/wygrane. Jeśli w grze w karty przegramy 10zł to odczuwamy tę stratę dotkliwiej niż zysk o tej samej wartości. Jeśli spojrzymy na tę zasadę przykładając ją do codziennego życia, szybko zauważymy, że miłej pani w urzędzie nie doceniamy z taką samą żarliwością, z jaką narzekamy na panią niemiłą. Dlatego postanowiłam miłe panie docenić. Tak dla równowagi i zwrócenia uwagi na zniekształcenia poznawcze, na które warto brać poprawkę dla własnego lepszego samopoczucia.

Na koniec zapraszam na kanapeczki z rybką - śledzik, makrela, wędzony pstrąg? Połóżcie je na szwedzkim chlebku i już możecie pochwalić się skandynawską przekąską. Wyraźny smak kminu przy zdecydowanych smakach rybnych łagodnieje i świetnie je uzupełnia. Smacznego!


Składniki
Krackebrod
12g świeżych drożdży
250ml wody
230g mąki żytniej razowej
80g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminu lub kminku

Dodatki
-zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela,
-marynowany śledź, śmietana 18%, koperek,
ale także
-szynka, musztarda, pomidor,
-żółty ser i konfitura

Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cienki placek 1-2mm. W razie konieczności podsypać mąką pszenną. Piec 12 minut w 225 stopniach.

Gotowy chlebek połamać i umieścić na nim zestawy dodatków.



1 komentarz: