środa, 4 marca 2015

Sajgonki z kurczakiem


Klasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy, w który szybko owiniemy nadzienie, usmażymy i gotowe. Do tego wystarczy sos zrobiony na bazie sosu sojowego i możemy pałaszować. Te sajgonki zrobiłam z udek kurczaka, na których gotowałam bulion drobiowy. Możecie je zastąpić lub zmieszać z dowolnym innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem boczku wędzonego ;)


Składniki (12 sztuk)
12 arkuszy papieru ryżowego
olej roślinny do smażenia
nadzienie
300g gotowanego mielonego mięsa z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 zielona papryka
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
225g pędów bambusa z puszki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
sos
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sposób przygotowania
Mięso mielone połączyć w misce z 2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką cukru i oleju sezamowego. Ugnieść rękami i zostawić na 20 minut w lodówce.

W tym czasie posiekać paprykę zieloną w drobną kostkę i tak samo dymkę ze szczypiorem. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić posiekaną dymkę, paprykę i pędy bambusa smażyć na większym ogniu przez 3-5 minut. Następnie dodać mięso z kurczaka, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać wymieszaną mąkę kukurydzianą z wodą. Wymieszać. Zdjąć wok z ognia do lekkiego przestygnięcia.

Kiedy nadzienie ostygnie tak, że można je brać w ręce, moczyć w wodzie płaty papieru ryżowego, kłaść na talerzu, na środku układać porcję nadzienia (ok. 2 łyżek, ma tworzyć poziomy walce na środku papieru), zgiąć prawy i lewy brzeg do wewnątrz, i zwinąć całość w rulon od dolnej krawędzi do góry.

Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia. UWAGA! Ciasto delikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać.

Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód i czosnek. Można dodać chilli lub inne dodatki.



1 komentarz: