środa, 11 marca 2015

Chow mein z krewetkami a'la Gok Wan


Ja i owoce morza to nie była miłość od pierwszego kęsa. Gdybym miała określić rodzaj naszej relacji na Facebooku, na pewno wybrałabym "to skomplikowane". Powoli przekonuję się do krewetek. Dziś w ramach kuchni chińskiej jeden z przepisów Goka Wana, odrobinę zmodyfikowany, który ułatwia mi to zadanie.

Kiedy zastanawiałam się jakby tu zacząć dzisiejszy post, od razu przyszedł mi do głowy jeden z moich ukochanych filmów. Zrobić film, który po 20 latach ogląda się jakby został nakręcony w zeszłym roku to jest sztuka. Zrobić film, w którym nie ma ani jednej zbędnej sceny, a każdy dialog jest genialny to jest mistrzostwo. Robert Zemeckis potrafi kręcić filmy ponadczasowe i inteligentne. Pamiętacie Forresta Gumpa? Genialny scenariusz, ale pamiętać trzeba, że na podstawie książki Winstona Grooma. Jeśli nie pamiętacie to obejrzyjcie go ponownie. A kiedy już Bubba przypomni Wam na ile sposobów można jeść krewetki, skoczcie do sklepu, rozgrzejcie patelnie i przygotujcie z makaronem chow mein. 

"Krewetki to owoce morza. Można je smażyć, gotować , dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba! :)



Składniki
200g krewetek bez pancerzyków
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka oleju arachidowego lub roślinnego
125g makaronu chow mein lub innego jajecznego
2 łyżki oleju sezamowego
130g groszku
2 łyżki sake
5 łyżek sosu sojowego jasnego
sól i pieprz
pół małej marchewki pokrojonej w słupki
szczypior z 1 dymki pokrojony w słupki

Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z olejem sezamowym.

Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju arachidowego lub roślinnego. Dodać czosnek, smażyć 30 sekund na średnim ogniu. 
Wrzucić krewetki, zwiększyć ogień i smażyć 3 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeśli z krewetek wyciekło za dużo wody, odlać z patelni. Mają się smażyć a nie gotować.  
Dodać groszek, podsmażyć 30 sekund i dolać sake. Mieszać aż wyparuje.
Dodać ugotowany makaron i sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać aż sos dokładnie zmiesza się z daniem. 
Wyłączyć ogień, dodać dymkę i marchewkę, wymieszać i serwować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz