piątek, 20 marca 2015

Marmurkowa babka wielkanocna


Do Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady i oto jest! Bardzo chciałam Wam ją zaprezentować w pełnej krasie :)

Cieszą się też, że udało mi się przygotować zdjęcia w stylu, który uwielbiam. Wymaga on trochę odwagi przy obróbce, ale w końcu zaszalałam. W kwestii fotografii kulinarnej jestem okropnie niezdecydowaną osobą i podobają mi się przeróżne style - zarówno jasne, jak i ciemne, ascetyczne, ale też przeładowane akcesoriami. Zdecydować się nie mogę i dlatego na blogu jest trochę od sasa do lasa. Aż ciśnie się na usta, że kobieta zmienną jest :) Ciekawa jestem kto jest Waszym guru fotograficznym, bo u mnie to się zmienia jak w kalejdoskopie.


Składniki
220g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
250g masła
6 jajek M
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny

masło do posmarowania blach
mąka do wysypania blachy

lukier
sok z połowy cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania
Masło pokroić w kostkę i rozgrzać w mikrofalówce (program rozmrażania) lub nad garnkiem z parą, tak, żeby bardzo zmiękło, część nawet się rozpuściła. W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Przełożyć masło do miski miksera, dodać cukier i ziarenka wanilii, mieszać trzepaczką do połączenia składników. Dolać jajka, mieszać kolejną minutę.

Zmienić mieszadło na mieszadło K (jeśli używacie miksera ręcznego zostawcie trzepaczki) i dosypać mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładka masę.

Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać dwie łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać.

Formę do babki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej.

Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala.

Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę.


6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, muszę się zacząć brać za świąteczne babki! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda fantastycznie, a zdjęcia są piękne :)
    Ja lubię ładne zdjęcia - styl to sprawa drugorzędna, bo zachwycić można w każdym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wyśmienicie zaprezentowana :)

    OdpowiedzUsuń