poniedziałek, 30 marca 2015

Kurczak słodko-kwaśny


Nie mogę pozbierać się po zmianie czasu, stąd też późna godzina dzisiejszej publikacji. Kończy się miesiąc, żegnamy się więc z kuchnią chińską. Dziś trochę europejski kurczak słodko-kwaśny. Europejski, bo bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Pierwszy raz użyłam kasztanów wodnych. Są opcjonalne w tym przepisie. Nie zmieniają w żaden sposób smaku potrawy, ponieważ są bardzo neutralne, prawie bez smaku. Spodziewałam się czegoś miękkiego i kremowego, tymczasem kasztany te są chrupkie jak twarde jabłka i to chyba ich najbardziej wybijająca się właściwość. Jaką kuchnię będziemy odkrywać w kwietniu, dowiecie się już w drugiej połowie tygodnia.


Składniki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
500g wyfiletowanych
1 łyżka przyprawy 5 smaków
150g pokrojonych kasztanów wodnych
250g kiełków fasoli mung
olej do smażenia
sos
sok z puszki ananasa
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu śliwkowego
3 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w większe kawałki. Kurczaka kroimy w paski na jeden kęs. Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek, i smażymy 5 minut. Dodajemy paprykę smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy kurczaka z przyprawą 5 smaków i przesmażamy kolejne 5 minut.

Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy kasztany i kiełki fasoli mung. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia kolejne 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż.

Można dodać pokrojonego ananasa z puszki.

Podajemy kurczaka z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz