Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn może spokojnie postać 20-24 godziny. Tak jest u mnie. Przygotowuję go około godziny 22, a za wyrabianie ciasta biorę się najwcześniej po 18 następnego dnia.
Składniki:
zaczyn
1łyżka zakwasu żytniego razowego (ok. 30g)
190g mąki żytniej typ 720
160g wody
ciasto właściwe
150g mąki pszennej
140g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
3g świeżych drożdży
200g wody
Sposób przygotowania:
Zaczyny wymieszać w misce łyżką i zostawić przykryty ściereczką na 20-24 godziny
Następnego dnia wymieszać zaczyn z ciastem właściwym. Ja wykorzystuję robort z mieszadłem hakiem - niech pracuje za mnie. Ciasto jest gęste. Odstawić na godzinę przykryte ściereczką.
Po godzinie natłuścić masłem lub oliwą formę (u mnie keksówka), przełożyć ciasto do foremki i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia, również pod ściereczką.
Piec godzinę w temeperaturze 220 stopni. Studzić na kratce.
Tak,piękny chlebuś,to ja poproszę sztuk kilka:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Nie trzeba pół dnia spędzić w kuchni jak to z niektórymi chlebami bywa. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i piękne ma dziurki;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na bloga ;) pOLECAM ;)
OdpowiedzUsuń