Nie każdemu odpowiada chłopskie jadło. Ja akurat bardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę.
Składniki:
300ml piwa
1,5l rosołu
250g cienkiej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g kiszonej kapusty
pół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego
200g śmietany 18%
2 łyżki suszonego majeranku
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.
Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z kiełbasą. Kiedy kiełbasa będzie rumiana dosypać 2 łyżki majeranku i podsmażyć.
Zawartość patelni wlać do gotującego się z kapustą rosołu. Pieczywo z piwem rozgnieść widelcem i również dodać do zupy. Gotować aż kapusta zmięknie.
Wyłączyć ogień, dodać do zupy śmietanę i starannie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz