czwartek, 7 czerwca 2012

Pieczony kurczak Jamiego Olivera

Ten przepis to w zasadzie przepis na to jak ładnie podać kurczaka, ponieważ same przyprawy nie czynią na podniebieniu nieznanej rewolucji. Kurczaka tego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.

Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 cytryna
300g pomidorków koktajlowych
4 plasterki wędzonego boczku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszone oregano
słodka papryka
pieprz i sól
kawałek masła
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu  obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.
Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.

Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà!  :)

4 komentarze:

  1. Jamie Oliver nie odkrył przy tym przepisie Ameryki, ale co z tego:D Ważne, że taki obiad jest pyszny i smakowicie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aj tam, aj tam. podanie pierwszorzędne!
    Jamie nie szaleje, ale pokazuje, jak pięknie podać coś, co już znamy. i jak wzbudzić tym zachwyt!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko, a smakuje na pewno jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby zwykły kurczak, ale wygląda zupełnie niezwyczajnie. Chętnie sprawdzę u siebie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń