niedziela, 10 czerwca 2012

Makaron z sosem carbonara


Makaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście. Tutaj pozwolę Włochom mieć swój wkład. Wszystko solidnie doprawić pieprzem. Naprawdę solidnie. Inaczej carbon w nazwie należy wyrzucić i głowić się czym go zastąpić. Do makaronu warzywny dodatek, bo to dość zwarte, zapychające danie.
Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię.

Składniki (dla 2 osób):
makaron
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
30g sera gran padano
5 plastrów wędzonego boczku
sól i pieprz

sałatka z pomidorów i brokuła
10 pomidorków koktajlowych
1 niewielki brokuł (ok. 250g)
pół małej cebuli czerwonej
garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przegotowania.
Sałatka
Brokuła gotujemy aż lekko zmięknie w osolonej wodzie. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystko łączymy. Solimy i pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu.

Makaron z sosem
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
Podsmażamy boczek bez oliwy.
W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz).
Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy wszystko aż ser się rozpuści, a sos oblepi makaron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz