poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chleb pszenny na zakwasie żytnim


Są w naszej blogosferze blogi legendy. Takim jest pracownia wypieków Liski. Stamtąd też spisuję przepisy na kartkę i ruszam do kuchni. Najpierw przepisy najprostsze i, nie ukrywam, te szybkie w wykonaniu. Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. 
Bardzo lubię ten chleb. Smaczny i banalny w wykonaniu. Co ciekawe, patrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :)

Składniki:
150g zakwasu żytniego
500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej)
8g drożdży
łyżeczka soli
300 g wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h.
Następnie przełożyć do keksówki, skropić oliwą, posypać mąką zostawić na kolejną godzinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez ok. 45 minut.
Studzić na kratce.


3 komentarze:

  1. Pysznie Ci się udał!
    I te kromki z masłem.
    Kuszący widok.

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie kolejny piękny chleb, a ja ciągle jestem na etapie "kupiłam mąkę, czas znaleźć fajny przepis" ;) A może polecisz coś dla absolutnie początkujących (bez zakwasu, bo nie mam)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że polecę :) Z blogu moje wypieki: http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Chleb-najprostszy-z-prostych.html
      Ale bierz się za zakwas. Sam się robi, a efekt smakowity.

      Usuń