środa, 6 maja 2015

Szwedzkie klopsiki


Jeśli wierzyć statystykom, co minutę klienci IKEI zjadają 285 szwedzkich klopsików. Jak więc mogłabym zacząć od jakiegokolwiek innego dania? Dziewięć i pół miliona Szwedów nie może się mylić. Bardzo smakowitym pomysłem jest jedzenie ich w towarzystwie śmietanowego sosu z konfiturami. Mogą być z czarnej porzeczki, żurawiny lub jeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś.



Składniki
klopsiki
250g mielonego mięsa wołowego
250g mielonego mięsa wieprzowego
posiekane pół pęczka natki
posiekane pół pęczak szczypiorku
1 jajko
80ml mleka
70g bułki tartej
8 zmielonych ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

sos
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego
2 łyżki śmietany 36%
2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek

puree z ziemniaków i selera
5-6 średnich ziemniaków
1 mała bulwa selera
0,5l mleka
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
sól i biały pieprz
szczypta cukru


Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na klopsiki zagnieść rękami w misce. Pozostawić tylko odrobinę natki do posypania gotowego dania. Mokrymi rękami uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować na puree. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła i 2 łyżki śmietany.

Klopsiki smażyć w wysokim garnku partiami, przez 10 minut porcję (nie mniej, muszą być dobrze usmażone w środku). W czasie smażenia obracać. Usmażone przełożyć na półmisek. Do garnka wlać sok z cytryny i  mąkę. Podsmażyć mąkę na lekko rumiany kolor. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gotować aż sos się zredukuje o połowę. Dodać do sosu klopsiki. Podgrzać je i wymieszać, żeby oblepiły się sosem.

Klopsiki podawać na przyrządzonym puree, polane sosem i posypane natką pietruszki.



3 komentarze: