sobota, 11 sierpnia 2012

Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami


Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
słoiczek marmolady malinowej
3 nektarynki
łyżka mąki tortowej
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Nektarynki kroimy na ósemki.
Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze do pieczenia. Kroimy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie w trójkąty, tak jak widać na zdjęciu poniżej. Każdy trójkąt smarujemy w środku od góry marmoladą i kładziemy kawałek nektarynki. 
Trójkąty zwijamy i formujemy z niego rogaliki.
Pieczemy do zrumienienia (ok. 20-30 min.) w temperaturze 200 stopni na górnej półce piekarnika.
Po wyjęciu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz: