poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem


Nic nie daje takiej satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)

Składniki (2 porcje):
2 małe piersi z kurczaka
1 brzoskwinia
250g malin
8 liści sałaty
100g sera wędzonego
100g cukru
50ml wody

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy całe do zrumienienia i kroimy w paski.
Brzoskwinię kroimy na 16 części. Również można podsmażyć, wtedy będą bardziej miękkie, ale nie trzeba.
Maliny smażymy z wodą i cukrem, aż sos zgęstnieje.

Na półmisku układamy porwane liście sałaty, pokrojonego kurczaka i brzoskwinię, plasterki sera. Całość polewamy malinowym sosem.

I jemy :)



3 komentarze:

  1. coś słodkiego, ale bardzo pożywnego. :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń