Co zrobić, żeby ugotować idealnie ryż? Po pierwsze wybrać ryż basmati.
Po drugie, zapamiętać proporcje, które są banalnie proste. Zawsze gotujemy zadaną porcję ryżu w dwukrotnie większej ilości wody. Jeśli gotujemy kubek ryżu (to porcja dla 3 osób) to w dwóch kubkach wody.
Po trzecie, zapamiętać czas gotowania, czyli 9-11 minut.
Teraz od początku. Gotujemy wodę w czajniku, żeby zalać ryż od razu gorącą wodą. Będzie szybciej. Odmierzamy ryż, np. kubek i przesypujemy do rondelka. Solimy i zalewamy dwukrotną ilością wody (w naszym przykładzie 2 kubki). Przykrywamy rondelek pokrywką - to ważne. Na małym ogniu gotujemy 10 minut.
Ryż wchłonie prawie całą wodę. Będzie ugotowany i sypki. Banalnie proste i działa za każdym razem. Uwielbiam takie tricki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz