Znalezienie przepisu na ciasto na tartę, które będzie zjadliwe zajęło mi chwilę czasu i kilka nie do końca udanych wypieków. Finalnie za bazowy przepis, który stosuję bardzo często posłużyła mi receptura Julii Child.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej, lub krupczatki, lub pół na pół każdej
85g zimengo masła
1/4 szklanki lodowatej wody
na tartę słoną dodatkowo:
1/4 łyżeczki soli
na tartę słodką dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz wody wrzucić do malaksera (zdj. 1). Ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika na czas pierwszego siekania.
- Pulsacyjnie siekać przez 1-2 minuty aż mąka z masłem będą wyglądać jak wilgotny piasek (zdj. 2).
- Następnie wlać wodę i dalej mieszać aż składniki się połączą i powstanie zbita kula ciasta (zdj. 3).
- Wyjąć, wyrobić przez minutę ręcznie, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, maksimum 2 doby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz