piątek, 24 kwietnia 2015

Strudel z jabłkami i orzechami


Dziś coś prostego, ale pysznego. Klasyczne połączenie, czyli ciasto, jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :)


Składniki
ciasto
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
170ml wody
4 łyżki roztopionego masła
1 jajko

nadzienie
6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster
1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich
1 szklanka rodzyneksok i skórka z połowy cytryny
pół szkalnki cukru
1 łyżeczka cynamonu

2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta
cukier puder do posypania ciasta
lody lub bita śmietana do podania


Sposób przygotowania
Mieszamy osobno suche składniki na ciasto i mokre składniki na ciasto. Łączymy jedne i drugie wyrabiając kilka minut rękami lub mikserem z mieszadłem hakiem, do uzyskania gładkiej kuli. Odstawiamy na pół godziny.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich sok i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wylewamy z jabłek sok.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt najcieniej jak się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, z lodami lub z bitą śmietaną. Posypujemy cukrem pudrem, kiedy ostygnie.

7 komentarzy: