poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa z czerwoną soczewicą


Wróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich utopić ciężki dzień w pracy czy w szkole. I ja właśnie to zrobiłam...


Składniki:
100g-150g opłukanej czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 por
puszka krojonych pomidorów (400g)
1l bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
oliwa do podsmażenia warzyw
pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. 

Czerwona soczewica gotuje się szybko. Kwaśne pomidory spowalniają ten proces, dzięki czemu soczewica się nie rozgotuje.

Na koniec doprawiamy zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. W takiej kolejności. Pamiętajmy, że sos sojowy jest słony.


2 komentarze:

  1. bardzo ładny i ciepły blog :))) zdjęcia, przepisy i słowa, miło tak tutaj. dziękuję. podglądam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Bardzo mi miło.

    OdpowiedzUsuń