Jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić ciasto na pizzę, takie jak w pięknej Italii, przedstawiam przepis. Ciasto z niego jest sztywne i twardawe, tak by wzięty do ręki kawałek pizzy nie opadł razem ze wszystkimi składnikami na stół :) Podczas mojej krótkiej wizyty we Włoszech jedliśmy pizzę właśnie na takim cieście. Próba pokrojenia go widelcem była dla mnie nie lada wyzwaniem. W oryginalnym przepisie dodaje się do niego 120ml wody, tylko! Ja dodaję odrobinę więcej. Przyzwyczailiśmy się do miękkich ciast, które przywożą nam dostawcy pizzy, ale to ciasto ma być twarde! Ma być stelażem dla pizzy, a nie miękką bułą. Jego niewątpliwym plusem jest, że wystarczy mieć w domu mąkę i drożdże. Kiedy nie wiemy co zrobić z resztkami w lodówce możemy przygotować na nim oryginalną pizzę. A jeśli macie w domu robot z hakiem, ciasto robi się praktycznie samo.
Składniki:
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
12g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10min.
Do miski przesiać mąkę i sól. Dolać wodę z drożdżami wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Można to robić ręcznie, można użyć robota z hakiem - włączamy i po 10 min mamy zbite ciasto.
Smarujemy miskę oliwą, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Potem rozwałkowujemy na grubość 3-4mm pozostawiając trochę grubsze krawędzie. Układamy na nim dodatki i pieczemy pizzę w temperaturze maksymalnej temperaturze (220-280) do zrumienienia ciasta.
Proste? Proste!
Dziś na kolację robię pizzę, więc wypróbuję Twoje ciasto, w lidlu tydzień hiszpański, robię z salami chorizo :)
OdpowiedzUsuńBlog jest Super!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie. Tworzę Gry :)
www.opencraftjava.blogspot.com
Ciasto lepsze niż pizzerii
OdpowiedzUsuń