wtorek, 20 maja 2014

Murzynek - ciasto z dzieciństwa


Dziś proste ciasto, które wielu z nas pamięta z dziecięcych lat. Często będące jednym z pierwszych wypieków przygotowywanych w podstawówce na dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom.

Składniki:
ciasto
150g masła
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
1/2 szklanki śmietany 18%
polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru pudru
70g masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.

Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie i posmarować polewą ciasto. Zostawić do zastygnięcia.



2 komentarze: