piątek, 19 kwietnia 2013

Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela


Wędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!

Składniki:
filety z makreli
miód do posmarowania ryby

kapary
oliwa

świeży szpinak
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)
2 czubate łyżki śmietany 18%
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce.
Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.
Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku. 
Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem.
To wszystko. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz