niedziela, 16 września 2012

Kurczak w chilli z czerwoną fasolą


Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek.

Składniki:
panierka kurczaka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
pozostałe składniki
3 połówki piersi z kurczaka (lub 5-6 udek *)
1 grubo posiekana w kostkę cebula
2 posiekane drobno ząbki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę ok. 2cm
400g pokrojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki buliony drobiowego
olej do smażenia 

Sposób przygotowania:
Wymieszać razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. 
Piersi kurczaka przekroić na 2 lub 3 równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy).
Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. 
Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie ponownie włożyć na patelnię kurczaka i "zatopić" w sosie. Dusić kolejne 10 do 20 minut aż sos zgęstnieje.
* udka kurczaka wrzucamy do sosu zaraz po doprowadzeniu go do wrzenia.

Podawać ze świeżym pieczywem.


5 komentarzy:

  1. W sam raz na jutrzejszy obiad, akurat mam wszystkie składniki:) Będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że się udał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy - z małymi zmianami - i wyszło naprawdę pysznie :)
    Dziękuję za super pomysł na obiad i pozdrawiam serdecznie, Edyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, ale niestety sos był tak niedobry, że wyrzuciłam i zrobiłam według swojego starego przepisu. Sos wyszedł słony (może zbyt mocny bulion) i bardzo paprykowy. Nie smakowało mi w ogóle. Ja robię bez bulionu i bez papryki, a kurczaka smażę bez obtaczania w mące (mniej kalorii :-)) i dodaję dużą szklankę czerwonego wina. pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to danie od ładnych paru lat, więc może to kwestia słonego bulionu. W moim odczucia jedna papryka nie zdominowała potrawy, ale to kwestia gustu i smakowych sympatii. Czerwone wino to ciekawy pomysł.

      Usuń