środa, 2 maja 2012

Mini pizze na cieście francuskim



Nie jest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie w roli spodu do pizzy.

Składniki:
420g ciasta francuskiego
6 łyżeczek śmietany 18%
6 szczypt granulowanego czosnku
6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
10 czarnych oliwek pokrojonych w paski
3 plastry szynki pokrojone w kostkę
3 plastry gotowanego boczku pokrojone w kostkę
ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę
żółty ser do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 200 stopni.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Na nim rozkładamy ciasto. Ciasto kroimy na 6 kwadratów. W każdym kwadracie nacinamy ciasto w mniejszy kwadrat w odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć ciasta. Wewnętrzne kwadraty smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem, rozkładamy szynkę i boczek, po 4 ćwiartki pomidorów, oliwki i cebulę. Wszystko posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut.

3 komentarze: