wtorek, 8 maja 2012

Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe


Bułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek lub posmarowała masełkiem czosnkowym, co też uczyniłam. Masło proste, smaczne i zdrowe.

Składniki:
bułki
150g zakwasy żytniego
400g mąki pszennej
100g mąki żytniej razowej
1 płaska łyżka soli
270g wody
10g świeżych drożdży
20 grubo posiekanych czarnych oliwek
2-3 łyżki suszonej bazylii 
oliwa do rąk, do formowania bułek
masełko czosnkowe
2 łyżki masła lub margaryny (cokolwiek czym smarujecie kanapki)
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej natki, choć lepsza byłaby świeża
szczypta soli


Sposób przygotowania:
bułki
Wsypujemy do miski  mąkę, sól, drożdże, wlewamy zakwas i letnią wodę. Wszystko mieszamy mikserem, na koniec dodajemy oliwki i bazylię. Miksujemy. Rękę natłuszczamy oliwą i formujemy w misce kulę. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, do podwojenia objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła.

Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek. Bułki kłaść z odstępami na blasze. Posypać je mąką, przykryć ściereczką, zostawić na kolejną godzinę.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gdy bułki podrosną włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 30 minut. Po 20 minutach przełożyłam blachę na wyższą półkę, żeby podpiec wierzch. Spód szybciej się rumieni.

masło
Masło postawić w ciepłym miejsc, by zmiękło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ponownie schłodzić w lodówce. Gotowe :)



5 komentarzy:

  1. Dla mnie wspaniałe! pyszne! piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te bułeczki wyglądają kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z oliwkami? Musza byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. świeży chleb ze świeżym masłem, zawsze na mnie działa :D
    Pozdrawiamy Tapendna

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie ładne bułeczki :) Ja bułki robiłam tylko kilka razy, gdy miałam bardzo denerwujących studentów i relaksowałam się zagniatając ciasto drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń