niedziela, 11 listopada 2012

Bruschetta z pomidorami lub pieczarkami


Z POMIDORAMI

Składniki:
1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
4 oliwki pokrojone w drobną kostkę
plasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkę
szczypta czosnku, soli i pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:
Wszystko razem dokładnie wymieszać.



Z PIECZARKAMI

Składniki:
4 duże pieczarki
łyżka masła
szczypta soli i pieprzu
2 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki.


PRZYGOTOWANIE PIECZYWA

Składniki:
bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywa
oliwa z oliwek 
opcjonalnie ząbek czosnku

Sposób przygotowania :
Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć.
Bułkę pokroić w kromki i podsmażyć na patelni do zrumienienia z obu stron.



1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie i prześlicznie! Sama robiła bym je częściej, tylko mam problem z kupnem dobrej bagietki...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń