wtorek, 4 września 2012

100lat Julio! - koniec i podsumowanie akcji


Cztery dni temu, 31 sierpnia 2012, zakończyła się moja pierwsza akcja kulinarna, w której testowaliśmy przepisy Julii Child. W akcji wzięło udział 11 blogerów. Królowały słodkie wypieki, tarty i tartaletki. Pojawiły się jednak również dania mięsne, budyń z brokułów i pieczywo w postaci bagietek. Wszystkim, którzy wzięli udział w akcji serdecznie dziękuję. Sama przygotowałam tartę z kiełbasa i cebulą. Zmierzyłam się też z befsztykami i brokułami zapiekanymi z sosem beszamelowym, którymi chciałam akcję otworzyć, ale co tu dużo kryć - efekt nie był powalający. Potrzebuję więcej praktyki z sosami do mięs :)

Poniżej przedstawiam Wam zamieszczone w akcji przepisy:

Mięsa
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child z bloga Patrycji: Miksturownik
kaczka Julii Child z bloga morrigan23: Smaki i kolory świata

Pieczywo
Bagietki wg Julii Child z bloga Pauliny: Buszująca w kuchni

Warzywa
Budyń z brokułów z bloga elkii13: ChochElka

Tarty na słodko
krem custard
Tarte Normande aux Pommes, czyli Custard Apple Tart wg. Julii Child  z bloga Magdaleny: Nie tylko o rogalikach

krem pattisiere
Julia Child - tarta, truskawki, creme pattisiere z bloga Sylwiam7: Z miłości do jedzenia...
Babeczki z Kremem Patissiere wg Julii Child z bloga Anety: Ziółko w kuchni

krem angleise
Na setne urodziny Julii - tartaletki z malinami i crème anglaise ponownie Sylwiam7 z bloga: Z miłości do jedzenia...

inne słodkości
Tarta cytrynowa wg Julii Child z bloga Toskaniau: nieziemska kuchnia toskaniau
Malinowa tarta (wg Julii Child) z bloga Kasi i Maćka: Vanilla flat
Clafoutis z wiśniami wg Julii Child z bloga Hani-Kasi: Kulinarna pasja Hani-Kasi
Klasyczny mus czekoladowy Julii Child z karmelizowanymi gruszkami i kilka słów o Julii z bloga Verenici: Spring plate

Jeszcze raz dziękuję za udział w akcji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz