sobota, 4 maja 2013

Placek z owocami i migdałową kruszonką


Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno.

Składniki:
350g mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 jajko
30g świeżych drożdży
180ml mleka
6 łyżek masła
pół płaskiej łyżeczki soli
900g mrożonych owoców lub jeszcze lepiej świeżych (malin, wiśni, borówek, to co lubicie byle kwaśne)
kruszonka
100g mąki
100g cukru
100g masła
100g migdałów w płatkach
kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
Rozmrozić owoce.
Do miski przesiać mąkę i cukier, dodać drożdże i jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Dodać do mąki. Połączyć wszystko mikserem. Uformowaną kulę zostawić przykrytą w misce na 2 do 3 godzin. 
Formę do ciasta nasmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi.
Owoce wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką.
Piec 25 minut w 200 stopniach na średniej półce. Kolejne 10 minut piec na górnej półce piekarnika. 
Manewry ze zmianą półek są opcjonalne, ale u mnie się sprawdzają dla optymalnego wypieczenia spodu i kruszonki.


1 komentarz:

  1. Pycha :) Cudownie się prezentuje, uwielbiam cicha z owocami :)

    OdpowiedzUsuń