środa, 26 września 2012

Szarlotka bez wyrabiania ciasta


Jesienny chłód nie zasmucił mnie tak bardzo, jak coraz szybciej zapadający zmrok. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne światło jest nie do przecenienia, a sztuczne oświetlenie to zupełnie inna szkoła jazdy. Po powrocie z pracy, oglądam wieczorami zdjęcia Helen Dujardin i staram się nie załamywać.

Na szczęście pomaga mi w tym prosta szarlotka, której przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Najdłużej trwa obieranie jabłek i ścieranie ich, choć pomaga mi w tym malakser. Przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a w zasadzie kasza z masłem :)


Składniki:
140g mąki
30g cukru waniliowego
160g cukru białego
190g kaszy mannej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5kg kwaśnych jabłek
2 łyżki cynamonu
140g masła + kawałek do wysmarowania boków blachy

papier do pieczenia na dno formy

Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub pokrojone w ćwiartki, pozbawione gniazd ścieramy na tarczy z grubymi oczkami w malakserze. Z miski odlewamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Wycinamy koło z papieru do pieczenia wielkości dna formy. Boki smarujemy dokładnie masłem.
Na dno formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką. Na mieszankę kładziemy połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kolejną warstwą mieszanki (znów 140g). Układamy kolejną warstwę jabłek. Kładziemy ostatnią warstwę mieszanki na wierzch. Przykrywamy ją całą cienko pokrojonymi kawałkami masła.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę.



6 komentarzy:

  1. jakież ładne zdjęcia!
    i szarlotka, bajeczna.
    uwielbiam szarlotki - cynamon i jabłko mój ulubiony duet.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciacha są najpyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:-) Miałabym pytanie do autorki: wykonałam ciasto według powyższego przepisu i wyszło naprawdę pyszne! chyba pierwsze w moim życiu... ;) Jednak po ukrojeniu ciasta, na spodzie, pozostała cienka, sypka warstwa składników ciasta. Dokładnie zastosowałam się do przepisu, i naprawdę nie jestem pewna gdzie zrobiłam błąd... będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jakiej szerokości była Twoja forma. Powody takiego stanu rzeczy widzę 2. Albo warstwa sypka była za gruba i przedstało się do niej za mało soku z jabłek z tłuszczem, albo była niedokładnie wymieszana i na dnie była warstwa samej mąki. Następnym razem proponuję dodać więcej jabłek na dolnej warstwie. Możesz też już tam dodać kilka cieniutkich kawałków masła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja już siedzi w piekarniku, mimo późnej pory miałam ochotę na ciacho z jabłek!

    OdpowiedzUsuń